https://www.culturaemocionalpublica.com/

I de cop et colpeja el pit.

I sents un neguit, que a part d’activar-te internament et genera una incomoditat persistent; un pensament que es repeteix i sents la incapacitat de gestionar-te a tu mateixa i d’apaivagar l’emoció que ràpidament s’estén per tot el cos. Ja no són només els pensaments sinó que ho sents a l’estómac, a les cames, a les mans tremoloses. I què ha passat? Alguna cosa t’ha impactat, ha trencat l’harmonia en la que el teu cos i cap estaven; i per què t’ha impactat? Estaves predisposat a que això t’impactés? Hi havia algun pensament latent dels últims dies que han fet saltar pels aires la teva tranquil·litat i que de cop sentíssis aquest malestar intens? Què estic sentit, què estic pensant? Estic respirant?

La veritat és que quan alguna cosa ens impacta de manera negativa és perquè hi ha unes creences, unes expectatives, unes il·lusions que conscients o inconscients amb aquest cop de realitat es trenquen; i aquí s’encén la maquinària  que va prenent espai i més espai. Quan estem en aquest punt una té dues opcions.

La primera és que l’emoció et tapi absolutament tot, prengui el control del teu cos, amb els pensaments associats a aquesta i alhora que també ho faci de les teves accions. Aquesta és la resposta impulsiva, la que totes en algun moment o altre hem tingut. La que podríem anomenar la resposta universal per excel·lència. Com acaba quan actuem així? Pensa en la darrera vegada que et va passar. Creus que va ser la millor manera de gestionar la situació? Et vas sentir millor? Vas comprendre què t’estava passant?

Per exemple, tens una conversa en la que allò que t’estan dient va en contra dels teus valors, dels teus principis; sents ràbia i reacciones impulsivament i cridant i acabes marxant fent un cop de porta. T’ha passat mai? Què ha passat després? Has hagut de gestionar la mateixa conversa i la desavinença que hi havia entre les persones que formàveu part d’aquesta i alhora gestionar la reacció que has tingut? Realment ha estat útil i eficaç reaccionar així? T’has sentit bé?

La resposta a aquestes preguntes acostuma a ser que no, però que no ho sabem fer diferent. I és cert, ens n’ensenyen poc a gestionar-nos des d’un altre lloc que sigui curós amb nosaltres i amb els demés i alhora que ens permeti assolir els objectius que ens proposem quan no estem envaïts per l’emoció. La manera de fer-ho és amb la regulació emocional cognitiva; aquesta ens permet prendre millors decisions, tenir el control de les nostres emocions i poder regular-les i donar unes respostes que ens generin major satisfacció. En el següent post t’ho expliquem.

Abrir chat
Bon dia,
estem aquí per ajudar-te...
--------
Buenos días,
estamos aquí para ayudarte...