https://www.culturaemocionalpublica.com/

Segons el Word Economic Forum, el lideratge és una de les 10 top soft skills de les professions del futur.

 

El lideratge si no és emocional no és lideratge

 

Què fa que un equip de rem tingui opcions a guanyar en una competició?

 • anar totes i tots en la mateixa direcció;
 • que cadascú ocupi la posició en què més valor pot saporta;
 • compartir l’objectiu;
 • bona coordinació entre les participants;
 • la potència dels braços;
 • la tècnica de rem en les millors i en les pitjors condicions de la competició;
 • seguir amb confiança qui ens dirigeix…

Quants d’aquests requisits són sostenibles i sustentables en el temps si no sento el desig, la il·lusió i les ganes? O si no té sentit a la meva vida fer-ho? Quantes d’aquest condicions que suposen esforç i exigència les puc mantenir sense motivació? Liderar conductes, accions i comportaments en les persones és superficial, no perdura en el temps.

Liderar la seva interioritat per alinear-la a noves accions, conductes, comportaments i esforços, sí que perdura en el temps. Quan liderem interioritats les voluntats es mobilitzen i sostenen en el temps totes les accions i actituds necessàries per a l’assoliment.

Liderar persones és generar estats interiors favorables al canvi que volem produir; és despertar la mentalitat adient per l’assoliment, no només despertar accions per assolir.

Liderar la interioritat

 

La nostra interioritat és aquelles nou desenes parts de l’iceberg que hi són, però no es veuen fàcilment i que, en canvi, el sostenen; és l’ADN de les nostres conductes visibles. És el joc interior que sustenta el joc exterior, que deia Timothy Gallwey.

“Sempre hi ha un joc interior que s’està jugant a la teva ment, independentment del joc exterior que estàs jugant. De com et comportis en aquest joc interior dependrà l’èxit o fracàs del teu joc exterior”.

Timothy Gallwey

 

El lideratge emocional lidera interioritats

 

Els deu principis bàsics del lideratge emocional són:

 1. L’altra persona importa, i importa tant com jo.
 2. La seva interioritat importa, i importa tant com la meva.
 3. La interioritat ens sustenta; sustenta les nostres accions, conductes i comportaments.
 4. Liderar és liderar interioritat; és liderar el sentit, el pensament, l’emoció, la motivació i l’actitud.
 5. Liderar no és manipular; és inspirar cap a l’èxit i al benestar.
 6. Escoltar i empatitzar amb l’altre és el que em permetrà conèixer la seva interioritat: què l’importa, què li preocupa, què el motiva.
 7. El propòsit del lideratge és l’èxit des del bé comú i des del benestar emocional compartit.
 8. El lideratge d’un equip cal que sorgeixi del que importa, a l’equip, al projecte i a les persones. Tot importa per igual.
 9. El vehicle del lideratge és la persona que lidera, el seu estil i comunicació. Cal que conegui bé el seu motor.
 10. La comunicació emocional és fonamental en la relació de lideratge.

 

D’aquests deu principis en neixen cinc actituds clau del lideratge emocional:

 • L’actitud d’escolta amable de la interioritat de l’altre.
 • L’actitud d’estar al servei de les persones, de l’equip, d’un mateix i del projecte.
 • L’actitud del bé comú. O guanyem totes en el procés o perdrem persones en el camí; i sense benestar individual i col·lectiu perdrem força i sentit en el camí també.
 • L’actitud de la humilitat. Els talents de totes juntes ens duran lluny.
 • L’actitud d’atreviment. Atreveix-te a fer-ho diferent fins que trobis la teva fórmula de lideratge que sigui efectiva i afectiva.

Desenvolupar habilitat i agilitat en el lideratge d’interioritats és clau; la primera interioritat que ens fa bé i és imprescindible aprendre a liderar és la pròpia. Començar-nos a entrenar en el lideratge Km 0 és part de la solució: el lideratge de la pròpia interioritat. L’autolideratge.

 

5 bons hàbits emocionals per l’autolideratge són:

 • Dedica’t temps a conèixer-te. Coneix la teva interioritat, que té 4 dimensions: la cognitiva (pensaments, valors i creences), l’emocional (emocions, sentiments, necessitats i motivacions), l’actitudinal (predisposicions a l’acció) i l’espiritual (sentit de la vida).
 • Coneix-te amablement. Sense judicis, dotant de mirada generosa i afectuosa al que veus de tu; i posant valor i sentit al que observes per sentir-ho com a valuós i mereixedor d’estima.
 • Somia alt. Atreveix-te a posar detalls a la persona que voldries ser i a la vida que voldries viure. Que aquests detalls esdevinguin en tu far i horitzó.
 • Gestiona la teva interioritat. Alinea la teva interioritat i les seves dimensions amb el teu somni; que la teva interioritat et vagi portant orgànica i naturalment on vols arribar. Cal que la nostra interioritat, els nostres valors, creences, pensaments, emocions i actituds ens siguin favorables a aconseguir-ho.

 

Autoliderar-nos ens capacita pel lideratge de persones i d’equips, i pel lideratge de projectes i negocis; i ens facilita l’autogestió positiva amb mires a viure amb més benestar emocional. I tu, quin és el primer pas que faràs pel lideratge emocional?

 

“Sigues el canvi que vols veure en el món”.

Gandhi

Abrir chat
Bon dia,
estem aquí per ajudar-te...
--------
Buenos días,
estamos aquí para ayudarte...